Killing Amerikaanse industrie en handel - De Nieuwe Wereld Oorlog

Het lijkt wel een ander soort wereld oorlog uitgevochten op het gebied van economie en internationale handel en valuta's. De VS is van mening dat China zijn export subsidiëren door het bijhouden van de Yuan kunstmatig ondergewaardeerd, waardoor het doden van de Amerikaanse industrie en de handel. Bewijs suggereert deze mogelijkheid in de vorm van een enorme opbouw van de Chinese deviezenreserves, waar China grote quantum dollars koopt uit de markt zodanig dat de eigen munt ondergewaardeerd blijf
Vanwege dit voordeel ook over China produceert en zich overgeeft aan de dumping van goederen in verschillende delen van de wereld aan lage prijzen in vreemde valuta, waardoor schadelijke industrieën van andere landen. Bewijsmateriaal wijst ook op het feit dat China het meest betrokken bij dumpen zoals zij heeft het meeste aantal anti-dumpingmaatregelen aanhangige zaken tegen. Anti-dumpingrechten oudsher opgelegd ten aanzien van producten, zoals textiel, auto-onderdelen, industriële chemicaliën enz. Echter, in geval van China, anti-dumpingrechten zijn ingesteld op de consument georiënteerde producten, zoals kleurenbeeldbuizen, radiaalbanden en sommige roestvrij staal producten.

Er is nu een wetgevende stap in de VS op termijn China als een munt manipulator en een debat als een soort van invoerrechten moeten worden opgelegd aan Chinese producten, teneinde het effect van de kunstmatig gedeprimeerd koers van de Chinese Yuan tegen te gaan. Als onderdeel van de wetgevende ontwikkelingen, 130 Congressional leden hebben geschreven een gezamenlijke, tweeledige brief in dit verband en de regering Obama is wettelijk verplicht om te bepalen of China en andere landen zich schuldig maken aan valuta manipulatie. Bekende econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft de Chinese munteenheid genoemd technieken als meest verstorende wisselkoersbeleid geen grote natie ooit heeft gevolgd.

Krugman betoogt verder dat het beleid van China heeft de industrie in andere delen van de wereld niet-competitieve en de rente hendel om het lijden industrie te stimuleren is overbodig geworden aangezien de rentevoeten in de buurt van nul. Effectief Krugman is de schuld van China's munt waarde voor het onvermogen van het Westen om snel te verplaatsen van de recessie als de rente stimulant in het Westen is op zijn best mogelijke niveau. Krugman heeft voorgesteld een toeslag van 25% op alle Chinese producten.

Toch hebben de Chinese heftig ontkend een rol in de munteenheid van manipulatie en beschuldigd de VS voor zijn economische ellende. De Chinezen hebben gesuggereerd dat de VS moet kijken naar vernieuwing haar eigen economische model en het Chinese beleid moet niet de schuld voor de hoge werkloosheidsgraad. Denktanks in de VS ook van mening dat het hoge Amerikaanse handelstekort is het gevolg van hoge verbruik tarief in de VS, vergezeld van een lage spaarquote. Echter, men kan stellen dat de hoge consumptie tarief in de VS werd geholpen door relatief goedkopere Chinese goederen en diensten en men kan niet kijken naar de kwestie in isolatie.

Is daar een oplossing? Als de Chinezen waren om hun munt te waarderen met 25% tot 30% bedraagt, kan het tarief aangepast helpen enigszins het evenwicht, maar is waarschijnlijk niet de oplossing voor het maken van alle belangrijke vermindering van het Amerikaanse tekort op de handelsbalans zijn. Toch zou een dergelijke waardering in de Chinese munt hebben drastische gevolgen voor de wereldeconomie zoals het geval was toen Japan een economische schok onderging in de jaren 1990 op de achterkant van een appreciatie van de yen. De schok van Japan vertraagde de groei en de lage rente beleid heeft ook niet geholpen hem weer de voorgaande koersen van de groei.

In essentie, terwijl de Chinese munt kan kunstmatig worden ondergewaardeerd, lijkt er geen onmiddellijke oplossing in termen van een herwaardering van de eigen munt als het kon de industriële activiteit in China dempen en toe te voegen aan de wereldwijde recessie. Een geleidelijke herwaardering van de Chinese munt kon houden de oplossing voor een evenwichtigere verdeling van de wereldorde.

No comments:

Post a Comment